Jak upiec chleb?
Pyszny, świeży, chrupiący i pachnący.
Już nigdy nie zabraknie go na Twoim stole.
Wystarczy, że zastosujesz ten prosty przepis na chleb.
Zastanawiasz się jak zrobić chleb według domowego przepisu?
To proste
Składniki:
25 gram drożdży z kostki
500 gram mąki chlebowej typu 650 lub uniwersalnej typu 480
375 ml wody (lekko ciepłej)
2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Do naczynia z drożdżami, solą i ciepłą wodą dodajemy przesianą mąkę. Po co przesiewamy mąkę? Aby nasze ciasto nie miało grudek i było pulchne. Miksujemy, aż uzyskamy lejące się ciasto (trochę podobne konsystencją do śmietany). Pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na ok 2 godziny, aby wyrosło. Jeśli ciasto urośnie warto je jeszcze włożyć na noc do lodówki aby uspokoić drożdże - wtedy lepiej wyrośnie nam w piekarniku (podobnie robimy z ciastem na pizze) Jeśli ktoś jest niecierpliwy może piec ciasto od razu po wyrośnięciu, ale efekt będzie nieco inny (ciasto będzie mniej pulchne)
Jak upiec dobry chleb?
Po wyrośnięciu ciasta i wyjęciu go z lodówki, ciasto dzielimy na dwie porcje i wyrabiamy w dłoniach, tworząc dwie elastyczne kulki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni Celsjusza. Ciasto układamy na papierze do pieczenia. Warto również naciąć ciasto na wierzchu i opruszyć delikatnie mąką.
Bardzo ważna rzecz.
Aby ciasto było lekko wilgotne i pulchne, bez zakalca, warto w piekarniku na dole postawić naczynie z wodą (ok 500 ml wody).
Pieczemy chleb ok 35 minut, wyłączamy piekarnik i pozwalamy odpocząć naszemu wypiekowi aż piekarnik ostygnie.
Jeśli lubisz chrupiącą skórkę, można 5 min przed wyłączeniem piekarnika ustawić termoobieg.
Jakie rodzaje chleba?
To oczywiście chleb bazowy, cała przygoda smaku i zabawa w pieczenie zaczyna się wtedy, jak eksperymentujemy z rodzajami mąk - świetne chleby wychodzą z mąki orkiszowej, oraz z dodatkami (siemię lniane, dynia, słonecznik, żurawina, estragon, sezam, to tylko niektóre składniki, które można dodać do własnego domowego chleba)
Jesteśmy ciekawi, które składniki dodajecie do chleba - podzielcie się z nami swoimi pomysłami.
Więcej ciekawych przepisów kulinarnych znajdziecie w naszych książkach.
Smacznego
Natalia
Faktycznie łatwy, przyjemny i udany przepis. Nie sądziłam, że upieczenie pierwszego chleba będzie takie łątwe i sprawi mi tyle frajdy. Robiłam to z dziećmi. Teraz zacznę eksperymentować i dodawać suszone owoce i orzechy. Dziękuję za inspirację. Pozdrawiam